Historie

Tot 1896 was het terrein nog een heidevlakte, het zo genaamde Hoegensveld, waar jaarlijks grote paasvuren werden gehouden door de bewoners van de Nieuwe Enk. Hier hield ook de Royal Loo Hawking Club in de vorige eeuw haar vaak schitterende valkenjachten met de Galgenberg – de huidige Valkenberg – als punt van samenkomst. Vanaf het Loo tot aan de Soerense bossen was er enkel heide met hier en daar een Den. In 1847 bracht de Ordermark deze heidevelden in publieke veiling en kwamen ze in andere handen, om te worden bebost of te worden ontgonnen, waardoor het jachtterrein verloren ging.

Begraafplaats Soerenseweg

Algemene begraafplaats omsloten door smeedijzeren hekwerk, gelegen aan de Soerenseweg nabij de hoek met de Jachtlaan.

In 1896 werd een aanvang gemaakt met de aanleg van een nieuwe begraafplaats aan de Soerenseweg, destijds nog op ruime afstand van de zich sterk uitbreidende kom van het dorp. Het terrein was in 1896 aangekocht van H. Hoegen Dijkhof. Hoewel de eerste begraving in 1897 plaats vond na het plotselinge overlijden van burgemeester J.A. van Hasselt, één van de belangrijkste promotors van het nieuwe terrein, zou het nog tot 1 januari 1900 duren, voordat de begraafplaats officieel in gebruik werd genomen. Door de explosieve groei van Apeldoorn werd al 15 jaar later, in 1915, een grootschalige uitbreiding gerealiseerd, waarmee het terrein haar huidige omvang bereikte.

Bekenden

Op de Algemene Begraafplaats aan de Soerenseweg zijn in het verleden tal van plaatselijk en regionaal bekende personages begraven: leden van bekende Gelderse adellijke families (Van Heeckeren, Van Regteren, Van Weede), figuren uit de plaatselijke politiek, rechtbankfunctionarissen en diverse Apeldoornse notabelen, militairen, predikanten, kunstenaars (architecten en aannemers). Opvallend is ook het grote aantal fabrikanten en ondernemers, die aan het einde van de 19de eeuw in Apeldoorn vele speciaalzaken en magazijnen vestigden als gevolg van de grote toeloop van welgestelden. Vele welgestelde families uit het noorden van het land (met name Friesland) hebben zich in de tweede helft van de 19de eeuw in Apeldoorn gevestigd. Hun talrijke aanwezigheid blijkt ook uit de vele Friese eigennamen en geboorteplaatsen, vermeld op zerken en stenen. Een andere categorie wordt gevormd door de aan het Koninklijk Huis verbonden personen, die hier begraven liggen, zoals leden van de hofhouding en (opper)houtvesters van het Kroondomein.

Tip:

Iedereen doet het op z’n tijd… een ommetje maken. Even een frisse neus halen, alleen of met collega, familielid, of met kinderen. Wandelen in het groen ontspant en het is goed voor lijf en leden. IVN Apeldoorn wijst u graag op kleine en grote natuurweetjes. Wandel dit ommetje en ontdek de natuur op de begraafplaats aan de Soerenseweg.

Download rondleiding: Ommetje Begraafplaats Soerenseweg