Begraafplaats Soerenseweg

Dichtbij het centrum van Apeldoorn ligt de Rijksmonumentale Begraafplaats Soerenseweg. De gemeente Apeldoorn heeft de begraafplaats in eigendom en beheer.

De eerste begrafenis vond hier plaats in 1897. De aanleg is in een mengvorm van de romantische landschapsstijl en de formele zakelijke stijl. Over de begraafplaats lopen gebogen lanen die mooie doorkijkjes bieden. Het is een oase van rust geworden m.b.t. flora en fauna. Deze meer dan 100 jaar oude plek is een deel van de Apeldoornse cultuurgeschiedenis. Dit geldt voor zowel de aanleg, de stijlen van graven en grafstenen, als de personen die er begraven zijn.

Soerenseweg

Het is een architectonisch sfeervol aangelegd park van 12 hectare met oude monumentale bomen. Er staan diverse mooie en grote grafmonumenten. Deze begraafplaats heeft een afdeling met kindergraven en er worden urnenkelders uitgegeven. Op aangegeven plaatsen kunnen urnamenten worden geplaatst. Ook bestaat de mogelijkheid as te verstrooien en een gedenkplaats in te richten.

De begraafplaats Soerenseweg heeft een in 2004 gerenoveerde, kleine aula “Rustpunt” met vijftig zitplaatsen. Het “Rustpunt” ligt naast het Afscheidshuys Kramer. Wel of niet in combinatie met het Afscheidshuys kan deze aula worden gebruikt als ontvangst, condoleance en informatieruimte met catering. In de aula is een orgel en muziekinstallatie aanwezig. De uitvaartverzorger kan op verzoek van de familie zorgen voor muziek en het opnemen van eventuele toespraken, die tijdens de plechtigheid worden gehouden, op video of geluidscassette.

Een ommetje maken

Iedereen doet het op z’n tijd… een ommetje maken. Even een frisse neus halen, alleen of met collega, familielid, of met kinderen. Wandelen in het groen ontspant en het is goed voor lijf en leden. IVN Apeldoorn wijst u graag op kleine en grote natuurweetjes. Wandel dit ommetje en ontdek de natuur op de begraafplaats aan de Soerenseweg.
zie folder IVN: Ommetje Begraafplaats Soerenseweg

Rouwcentrum Apeldoorn

Zoekt u een graf van een iemand op deze begraafplaats of meer informatie over de begraafplaats kunt u ook kijken op de Site van de Begraafplaats aan de Soerenseweg