Vrijwilligers

in “Het Stenen Archief van Apeldoorn”

Enthousiaste vrijwilligers aan het werk bij mooi droog weer, op de woensdagmiddag.

Tien jaar geleden formeerde Hans Kaal een vrijwilligersgroep die wekelijks op de begraafplaats aan de Soerenseweg historische graven onderhoud.

In eerste instantie werden de graven van onkruid en aanslag ontdaan. Na een paar jaar, in 2014, zijn deze werkzaamheden, in overleg met de gemeente, uitgebreid naar het ontroesten en opnieuw schilderen van hekwerken, teksten opnieuw schilderen, restaureren van graftrommels en kleine reparaties.

Werkzaamheden die bij je past

Door allerlei werkzaamheden wordt verloedering tegengegaan op deze mooie rijks monumentale begraafplaats. Vanuit de gemeente, de beheerder van deze begraafplaats, is in de jaren steeds meer vertrouwen in de capaciteit van de vrijwilligers. Glazen naamplaten en graftrommels zijn in de afgelopen jaren gerepareerd.

Met een stempel worden letter voor letter zerken weer geschilderd. Het is rustgevend, je hoofd wordt leeg en je hoort en ziet de vogeltjes. In de afgelopen jaren zijn van ruim 600 zerken de letters weer leesbaar en ruim 80 hekwerken van nieuwe verf voorzien. Maar ook het schoonmaken van de graven, in een rustgevende omgeving, geeft voldoening bij de vrijwilligers.

Onderling contact, waarbij leeftijd geen rol speelt

Momenteel zijn er gemiddeld 14 vrijwilligers druk in de weer en kijken ook uit naar de koffiepauze waar het tijd is voor een praatje en een grap. Door allerlei omstandigheden zijn er de laatste jaren een aantal afgevallen. Buiten de winterperiode zijn er op de woensdagmiddagen vrijwilligers te vinden. Even vrijblijvend langskomen en de sfeer proeven om te zien of het iets lijkt? U bent van harte welkom.

Aanmelden kan bij:
Hans Kaal 055- 5220824 of mail:  ljhkaal@hetnet.nl of b.g.g.
André Staal 055-3556571 of mail :  andreasstaal@gmail.com

jaarverslag-2016-gravengroep-pdf

Jaarverslag 2017 Gravengroep Def 2

Jaarverslag Graven 2018 def