Wilt u geen plechtigheid? Dan kunt u uw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. U schenkt daarbij na overlijden uw hele lichaam aan het anatomisch instituut van een universiteit. Het lichaam wordt gebruikt voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Studenten leren daardoor veel over de bouw van het menselijk lichaam. Daarnaast hebben medisch specialisten lichamen nodig om nieuwe operatietechnieken te ontwikkelen.

Om uw lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap, dient u zich schriftelijk aan te melden bij een academisch ziekenhuis. Specialisten bepalen dan of uw lichaam wordt geaccepteerd. Vervolgens kunnen zij u instrueren over de procedure. Er is een schriftelijk bewijs van acceptatie nodig voor de uitvaartverzorger. Het kan zijn dat het ziekenhuis op het moment van overlijden toch geen behoefte heeft aan uw lichaam. In dat geval dient er alsnog een crematie of begrafenis verzorgd te worden, met alle bijkomende kosten.

Uw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap is iets heel anders dan orgaan- of weefseldonor worden. Waar u aan moet denken bij deze keuze, is dat er geen moment van afscheid nemen is. De overledene wordt direct meegenomen naar het betreffende ziekenhuis. Het lichaam wordt niet teruggegeven aan de nabestaanden.

Voor meer informatie kunt u kijken op: http://www.lichaamsdonatie.info/